• Zo sluit u boekjaar 2018 af
    in Davilex CLub

Het boekjaar afsluiten in Davilex Club

Benieuwd hoe uw vereniging of stichting vorig jaar gepresteerd heeft? Door het boekjaar af te sluiten, krijgt u antwoord op die belangrijke vraag. In Davilex Club kunt u het boekjaar eenvoudig afsluiten met behulp van de wizard Eindejaarsverwerking. Is het boekjaar helemaal afgesloten, dan kunt u verschillende rapporten samenstellen, die u alles vertellen over de resultaten die behaald zijn. Onderstaand vindt u meer uitleg bij de stappen die u doorloopt om het boekjaar af te sluiten.

TIP! Wilt u meer uitleg over de jaarafsluiting? Schrijf u dan direct in voor de training Penningmeester met Davilex. Tijdens deze training is er ruim aandacht voor de eindejaarsverwerking, de verschillende rapporten en de verslaglegging t.b.v. de kascommissie en de ALV. Meer info en een mogelijkheid tot inschrijven vindt u aan de rechterzijde van deze pagina. 
 

Stap 1 - Wizard Eindejaarsverwerking starten

Voor het afsluiten van het boekjaar doorloopt u de wizard Eindejaarsverwerking twee keer. De eerste keer dat u de wizard doorloopt, wordt een nieuw boekjaar met voorlopige beginbalans aangemaakt. U heeft nu nog wel de mogelijkheid om boekingen in te voeren in het 'oude' boekjaar. De tweede keer dat u de wizard doorloopt, wordt het boekjaar definitief afgesloten en is het niet meer mogelijk om boekstukken in dat boekjaar in te voeren. De wizard start u door op het tabblad Clubboekhouding in de groep Administratie op Eindejaarsverwerking te klikken. Doorloop de wizard om de eerste fase van de Eindejaarsverwerking af te ronden.

Stap 2 - Correctieboekingen invoeren

De correctieperiode wordt automatisch aangemaakt als u de wizard Eindejaarsverwerking voor de eerste keer doorloopt. De correctieperiode begint en eindigt op de einddatum van het boekjaar. Loopt uw boekjaar van 1 januari tot en met 31 december, dan is de correctieperiode ’31 december’.
 
Boeken in de correctieperiode
Om een boekstuk in de correctieperiode te laten vallen, vult u bij het invoeren van het boekstuk in het veld 'Boekstukdatum' de einddatum van de laatste periode in (in dit voorbeeld 31 december). Het boekstuk valt nu automatisch in de correctieperiode en zal na het uitvoeren van de tweede fase van de Eindejaarsverwerking automatisch verwerkt worden op de beginbalans van het nieuwe boekjaar.

Stap 3 - Boekjaar definitief afsluiten

Om het boekjaar definitief af te sluiten, doorloopt u de wizard Eindejaarsverwerking opnieuw. Boekingen die na het uitvoeren van de eerste fase van de Eindejaarsverwerking zijn ingevoerd en vallen in de correctieperiode, worden bij het uitvoeren van de tweede fase van de Eindejaarsverwerking als één correctieboeking verwerkt op de beginbalans. De beginbalans van het nieuwe boekjaar wordt hiermee definitief en in het oude boekjaar kan niet langer geboekt worden. 

Tip: het is niet mogelijk om de eindejaarsverwerking ongedaan te maken. Zorg er daarom voor dat alle correctieboekingen ingevoerd zijn, voordat u de tweede fase van de jaarafsluiting doorloopt.

Stap 4 - Balans en resultatenrekening

Is het boekjaar definitief afgesloten, dan kunt u verschillende rapportages opstellen die inzicht geven in de financiële positie van uw organisatie en die een goede basis vormen voor de jaarrekening. De rapporten Balans en Resultatenrekening zijn in dit kader van belang. Het rapport Balans geeft een overzicht van alle bezittingen en schulden van uw organisatie aan het eind van het boekjaar. Het rapport Resultatenrekening biedt inzicht in alle kosten en opbrengsten over het afgelopen boekjaar en daarmee in de winst- of verliespositie van uw organisatie. De rapporten opent u door op het tabblad Rapportage in de groep Rapportage op Toon rapportage te klikken. Kies vervolgens voor het rapporttype Boekhouding en selecteer Balans of Resultatenrekening.

Training Penningmeester

Training Penningmeester

Wilt u meer uitleg over de eindejaarsverwerking in Davilex Club? Kom dan naar de training Penningmeester met Davilex. Na het volgen van deze training heeft de jaarafsluiting geen geheimen meer voor u!

Trainingsduur: 1 dag op onze locatie in Houten

Deelname: € 199,- , korting mogelijk*

Trainingsdata: 30 januari 2019 & 7 maart 2019

Direct inschrijven

* * bij Support & Onderhoud 10%, bij Support & Onderhoud Plus 50%

Davilex is onderdeel van de Visma Groep
KVK Nummer: 30185090